Tudnivalók eb tulajdonosoknak 

            A felelős állattartó gondoskodik kedvence megfelelő tartásáról, melyhez a rendszeres állatorvosi ellátás is hozzátartozik. Ahhoz, hogy kutyáink hosszú évekig élhessenek mellettünk jó egészségben, többek között meg kell kapniuk a védőoltásokat, antiparazitikus kezeléseket a megfelelő életkorban, melyek beadásával az állat megóvható sok fertőző betegségtől. Ezen kórképek sokszor súlyos költségek árán nehezen gyógyíthatók, és amennyiben a kutya túléli a betegséget maradandó károsodásokat is szenvedhet. Éppen ezért a felelős állattartó gondol a betegségek megelőzésére, és beadatja a megfelelő védőoltásokat kölyökkorban.

 

Mi a teendő, ha új kutya érkezik a családba?

            Legyen szó örökbefogadott, talált vagy éppen tenyésztőtől vásárolt kisállatról, amikor úgy döntünk, hogy magunkhoz veszünk egy állatot, érdemes az első 24 órában felkeresni egy állatorvost, aki megvizsgálja a kis jövevényt.  Ezek után (amennyiben egészséges az állat) javasolja az állatnak a védőoltások beadatását, tájékoztat a várható veszélyekről, költségekről, tanácsot ad a megfelelő tartásról, táplálásról.

     Általában az alábbiakat tekinthetjük irányadónak:

            Az oltatlan kölyökkutyát az otthon esetleg már meglévő kutyával ne engedjük játszani, míg nincsenek meg a védőoltásai. A másik eb lehet, hogy egészséges, oltott kutya, de ez nem védi meg a kölyköt az esetleges fertőzésektől. Oltatlan kiskutyát ne vigyünk az utcára sétálni, sem kutya-közösségekbe (pl.: kutya-iskola, állatbörze..)

            Ha nincs információnk arra vonatkozóan, hogy kapott-e féreghajtót a kiskutya, érdemes féreghajtót vásárolni számára. Egyes élősködő férgek, illetve egysejtű paraziták az emberre (főleg gyermekekre) is veszélyesek lehetnek, és így közegészségügyi kockázatot jelenthetnek. Ebben az esetben érdemes a többi kedvencet is kezelni az új családtaggal együtt, és a kezelést követő 24-48 órában az ürüléket összeszedni és megsemmisíteni. Két hét múlva a művelet ismétlendő!

            Nemcsak a belső, hanem a külső élősködők (bolha, kullacs) ellen is szükséges óvintézkedéseket tenni. Erre a problémára már nagyon sok megoldás létezik (fürdetés, nyakörv, cseppentő oldatok). A szerek használata előtt mindenképp érdemes állatorvos véleményét kikérni.  

 

Mikor oltassuk kölyökkutyánkat?

A Partner Vet Állatgyógyászati Központ az alábbi oltási-programot javasolja a kutyatartóknak:

            6 hetesen: Parvo-vírus elleni vakcina beadása féreghajtással

            8 hetesen: Parvo-vírus elleni vakcina beadásának ismétlése újabb féreghajtással

            10 hetesen: Kombinált vakcina beadása szopornyica, fertőző májgyulladás, parainfluenza-2 vírus, parvo-vírus és leptospirosis ellen.

            12 hetesen: Kombinált vakcina beadásának ismétlése és az első veszettség elleni első védőoltás beadása féreghajtással.

             Az ebek veszettség elleni védőoltásának beadatása  a kutya tartójának állampolgári kötelessége. Az állattartó köteles minden három hónapos életkort elért kutyát 30 napon belül veszettség ellen saját költségén magánállatorvossal beoltatni, majd a vakcinázást az első oltást követően 6 hónapon belül megismételtetni. Ezt követően a kutyát évente egyszer veszettség ellen ismételten be kell oltatni.

            A kölyökkori oltási-programot követően az ebeket évente egyszer kell kombinált vakcinával emlékeztető oltásban részesíteni

 

Kutyák/macskák ivartalanítása

              A nem tenyésztési céllal  tartott kutyák/macskák ivartalanítása javasolt,  különösen akkor, ha nem szeretnének kiskutyákat/kismacskákat vagy az állat terhelt valamilyen genetikai rendellenességgel, esetleg olyan betegsége van, ami az ivartalanítással kezelhető. Léteznek már hormonhatású szerek, melyekkel jól kormányozható a nőstény állatok nemi ciklusa, de ezek adása nem javallott hosszú távon, és  hosszú távon költségesebbek, mint egyszer ivartalaníttatni az állatot.  A Partner Vet Állatgyógyászati Központban lehetőség van a nem kívánt vemhesség megszakítására is.  Ebben az esetben kérjük, keressen  fel bennünket, és tájékoztatjuk a különböző módszerekről, esetleges veszélyekről, költségekről.

            Rendelőnkben a szukák ivartalanítását a nemi ciklus nyugalmi periódusában javasoljuk, mivel a tüzelés alatt a műtéti komplikációk esélye jelentősen növekszik!  .

            A kan kutyák ivartalanítását az ivari működés végleges megszüntetése vagy valamilyen egészségügyi probléma miatt javasoljuk (pl.: rejtett vagy daganatos here, prosztata problémák, tesztoszteron-függő daganatok).

             Operációra előzetes időpont egyeztetést követően várjuk pácienseinket a rendelőben.  Ez általában a reggeli, délelőtti órákat jelenti. Ezt követően felvesszük a tulajdonos és az állat adatait majd elvégezzük az alapvető vizsgálatokat. Amennyiben kizáró ok nem merül fel, úgy megoperáljuk a pácienst. A műtétet követően teljesen éber állapotban adjuk haza az állatot. Éppen ezért szeretnénk tájékoztatni a tulajdonosokat, hogy a műtétek körülbelül 1-1,5 órát vesznek igénybe, majd a teljes ébredés körülbelül 20-40 percet.  

             Kérjük, kedves ügyfeleinket, hogy az idejük beosztásánál vegyék figyelembe a fentieket! Természetesen, arra is van mód, hogy rendelőnkben hagyják az állatukat, és mi a műtétet követően telefonon értesítjük a tulajdonost, aki a megbeszélt időben hazaviheti kedvencét.

 

Műtét előtti fontos tudnivalók

 

 • A műtétet megelőző estén az állat már nem kaphat vacsorát, a műtét napján pedig reggelit, és a beavatkozás előtt 3 órával a vizet is meg kell vonni az állattól (a kandúrok ivartalanítása előtt is be kell tartani a fentieket). Erre azért van szükség, mert az altatószerek hányást válthatnak ki, és kikapcsolják a nyelési reflexet, ami félrenyeléshez vezethet.
 • Minden műtétnek, illetve altatásnak van kockázata, ami azt jelenti, hogy az állat nem az elvárható módon reagál a beadott gyógyszerekre. Előfordulhat, hogy nehezen alszik el az állat, esetleg elhúzódhat az ébredés, illetve soha sem ébred fel az altatásból a páciens.
 • Ez utóbbi kockázat minimálisra csökkentése érdekében, minden előre programozott/programozható beavatkozás előtt az altatást megtervezzük, és az állat korának, súlyának, állapotának megfelelően végezzük.
 • A sürgősségi esetekben, amikor az állat élete múlik a gyorsaságon (pl.: gyomorcsavarodás, baleset), sokszor nincs mód az előre tervezésre, ilyenkor tudomásul kell venni a megnövekedett altatási kockázatot.
 • A hazaszállításnál gondoskodni kell az állat méretének megfelelő nagyságú szállítóról, mert a szállítás alatt még kissé bódult lehet a kutya/macska.

Műtét utáni általános tájékoztató:

             Kedvence műtét utáni minél gyorsabb felépülése érdekében kérjük, szíveskedjen betartani az alábbiakat:

 • Amennyiben kedvence kissé bódult állapotban kerül elszállításra, akkor ép tudatállapot teljes visszanyeréséig sem enni, sem inni nem kaphat, hogy elkerüljük a félrenyelés okozta későbbi komplikációkat.
 • A teljes mozgáskészség visszanyeréséig kérjük, kedvencét tartsa távol az extrém hőmérsékleti behatásoktól. Ezalatt azt értjük, hogy az állatot se túl hideg, se túl meleg helyre ne tegyék. Optimális a 20-23 C0 hőmérsékleti tartomány. Ezáltal elkerülhető az állat testének túlzott kihűlése, valamint az esetleges hőguta veszélye. Tűző napra bódult állatot soha ne tegyen! Téli hónapokban pedig javasoljuk az állat testének meleg ruhával történő betakarását.
 • Amennyiben kezelőorvosa javasolta a védőgallér viselését a műtéti seb védelme érdekében, úgy kérjük, ezen utasítás maradéktalan betartását. A folyamatos gallérviselés az állatoknak sok esetben elengedhetetlen a tökéletes sebgyógyulás érdekében. Ilyen esetekben az orvos által előírt időtartamnál korábban történő galléreltávolítása a seb kinyalásával és a gyógyulási idő jelentős meghosszabbodásával jár. A gallért az állatok különösebben nem kedvelik, de használatát az esetek 90%-ában hamar megszokják. Akkor helyes a gallér hosszúsága, ha néhány cm-rel túl lóg az állat orrán. Súlyos hiba, a gallér hosszabb-rövidebb időre történő eltávolítása, ugyanis ilyenkor esélyt adunk az állatoknak az óvatlan pillanatokban történő sebnyalásra. Másik súlyos hiba a gallér hosszának utólagos korrigálása, mert az előírtnál rövidebb gallér viselése gyakorlatilag értelmetlen.
 • A varrt műtéti sebet ezen kívül más módon védeni nem szükséges. A hintőporozás, a különféle házilagos csodakrémek használata az esetek többségében felesleges, nem ajánlott. A betegek műtét utáni fájdalomcsillapításához tablettát illetve szirupot tudunk biztosítani, melyek otthon is biztonságosan és könnyen beadhatóak.
 • A varratok kiszedésének pontos idejét az orvos határozza meg, s közli a tulajdonossal az állat hazaszállításakor. Általában 7-14 nappal a műtét után kerül rá sor.

 

Mely esetekben tanácsos haladéktalanul a kezelőorvoshoz fordulni a műtétet követően?

 • Feltűnő levertség, bágyadtság, lázas állapot esetén
 • A varrt seb folytonossághiánya (varrathiány miatti sebszétnyílás)
 • Gennyes váladék ürülése a sebből (nem tévesztendő össze a savószivárgással)
 • A védőgallér törése, repedése esetén
 • Az állat határozott, szűnni nem akaró fájdalomjelzése esetén

 

Tudnivalók macska tulajdonosoknak

            A macskát tartó tulajdonosoknak is gondolniuk kell a betegségek megelőzésére, különösen, a kijáró cicák esetében. Főleg a párzási időszakban a harcok alkalmával könnyen megfertőzhetik egymást az állatok, és  bizony a macskák is több olyan vírusos fertőző betegséget elkaphatnak, ami ellen van védőoltás. Bár, Magyarországon nem kötelező a cicákat vszettség ellen oltatni, mégis a felelős állattartó -ismerve a veszélyeket-, beoltatja kedvencét a megfelelő korban.

Rendelőnk az alábbi oltási programot javasolja macskák részére:

            9 hetesen: Kombinált védőoltás macska panleukopenia-, calici-vírus és macskák   rhinotracheitise ellen, féreghajtással.

            12-13 hetesen: Kombinált vakcina ismétlése, féreghajtással.

            15 hetesen: Veszettség elleni védőoltás beadása.

Macskák esetében javasolt még leukózis ellen is 9 hetes kortól, amit 3-4 hét múlva kell ismételni.  Évente egyszer ismétlendő.

            Lehetőség van a macskák fertőző hashártyagyulladás (FIP) elleni, orron keresztül történő immunizálására is négy hónapos kortól, amit 3-4 hét múlva kell megismételni, majd évente egyszer újra adandó.

 

Nyulak és görények védőoltásai: 

            Ma már egyre többen tartanak házi kedvencként nyulat vagy görényt otthonukban. Ezen kisállatok esetében is lehetőség van védőoltások beadatására. Nyulak esetében a myxomatosis és a vérzéses betegség ellen javasolt a vakcinázás. A vadászgörényeket a kutyákéhoz hasonló oltási-sorozattal védhetik meg a tulajdonosok.

            A Partner Vet Állatgyógyászati Központban az alábbi oltási-programot alkalmazzuk nyulak esetében:

            6 hetesen: immunizálás Pestoryn Mormyx vakcinával.

            10 hetesen: ismétlő oltás Pestoryn Mormyx vakcinával.

Az alapimmunizálást követően az állat vakcinázása 6 havonta javasolt.  

   

A javasolt oltási-program görények esetében: 

            8 hetesen: védőoltás szopornyica és leptospirosis ellen Eurican-DHPPI vakcinával

            11 hetesen: ismétlőoltás Eurican-DHPPI vakcinával

            14 hetesen: ismétlőoltás Eurican-DHPPI vakcinával

            16 hetesen: veszettség elleni védőoltás Nobivac Rabies vakcinával

Az alapimmunizálást követően a kombinált- és a veszettség elleni oltás évenként egyszer történő ismétlése javasolt.